Sander en Hans leggen de nokvorsten.

Overzicht van onze weekfilms uit 2018

Schapen van de buurman te gast

De huisfazant komt langs. Het haardhout wordt bezorgd met trekker en kiep. De schapen van de buurman kijken naar de omgewaaide hut. Wat kleine stormschades.

Gordijnstaal voor de keuken.

Sas zoekt gordijnen uit voor de keuken en monteert een kastdeurtje. De keuken is bijna klaar. We gaan bolletjes mesten. Ze komen al aardig op. Sas gaat met de gordijnstalen naar de showroom. Geel met sterretjes is favoriet. Han laat het toilet zien. Sas gaat naar zolder met de stalen. Ze zoekt iets in kasteelstijl.

Patrick plaatst een lantaarnpaal.

Voorjaar, de bolletjes zijn opgekomen, de magnolia bloeit en daarna de prunus. De wei is geel van de paardenbloemen. De oude peer geeft niet op. Patrick plaatst een lantaarnpaal. De eerste afgelakte deur.

Pannen rapen met verreiker.

Het dak van het achterhuis wordt gerestaureerd. In de stal wordt een tijdelijke werkvloer gelegd. Binnen wordt een werkvloer gelegd. Sander en Hans verwijderen de dakgoten en de opschalking. Met een grote verreiker en volle bezetting worden de dakpannen geraapt. Fred en Peter rapen de vorsten. De oude trekker van Hans maakt overuren. Er wordt hard gewerkt. Het wordt steeds warmer. We zien een oude keet, een oude trekker en een moderne kraan aan het werk. Wes sloopt de knechtenkamer. Peter raapte de 1 na laatste pan. Het dak is kaal, Han mag de verreiker in met de camera om het te bekijken, spectaculaire beelden. De muurplaat was verrot en sommige sporen moeten vervangen worden. We zien Hans en Sander aan het werk. We leren hoe een gebint in elkaar zit. De nieuwe muurplaat past. Er wordt hout bezorgd om het dak te beschieten. De zeer productieve week eindigt met regen.

Wes en Sander brengen vochtwerende folie aan

Hans, Wes en Sander beschieten het dak van het achterhuis. We leren wat opschalking is. Over het dakbeschot komt een vochtwerende folie. Hans verstevigt de gebinten met spijkers en op maat gemaakte ijzers. Wes maakt een hilde. De trekker wordt als heftruck ingezet. Er zijn weer veel meters gemaakt.

Al het hout wordt ingespoten tegen houtworm en boktor.

Het dak is dicht, nu nog de vele panlatten erop. De jarige Wes maakt de vloer voor de knechtenkamer. Hans en Sander zijn daarboven bezig met het laatste dakdeel, zonder dakbeschot. En de laatste dag wordt al het hout ingespoten tegen houtworm en boktor.

Pannen leggen.

Er zijn 6000 dakpannen te leggen, met de hand. Team oost en west strijden in de hitte, met een strak resultaat. Wes maakt de doorgang naar de grup dicht. Hans en Sander plaatsen de daklijsten waarna Erwin en Eric ze in kleur zetten.

Sander en Hans leggen de nokvorsten.

Hans en Wes maken hildezolders en daklijsten. Wes restaureert de toog van een staldeur. Patrick en Martin leggen een stroomkabel aan. Wes bouwt de knechtenkamer op. Eric en Erwin lakken de daklijsten af. Een grote kraan schoont het erf op achter de werkschuur. Een tweede kraan, type verreiker is nodig om Don Sander en Hans de nokvorsten te laten leggen, in cement. De container met puin wordt afgevoerd. Hans en Sander stijgen nog 1 keer op om de vorsten te bewateren tegen uitdroging.

Mark monteert de dakgoten.

Wes maakt een dakraam in de knechtenkamer. Sander, Hans en Fred maken een slietenzolder. Patrick en Martin monteren stopcontacten. Wes maak een bekisting voor de warmtepomp met een slimme afvoer, bedacht door Hans. Wes timmert een uilenkamer. Mark monteert en soldeert de zinken dakgoten. Wes en Hans maken een houten trap voor de knechtenkamer. Met een kraan legt Hans de nokvorsten van het schild in cement. Han gaat mee in de hoogwerker, 25 meter hoog. Een anti houtworm behandeling van de slietenzolder en Erwin krabt de grote staldeuren kaal.

Maaien - hooien op 17-7-2018

Het gras van het perceel achter de boerderij wordt dit jaar voor het eerst gemaaid op 17 juli, na een lange en warme periode zonder regen.

Al het timmerwerk en diverse extra klussen in de stal worden keurig afgerond. Hans maakt nog snel een trap, Fred test hem. Erwin en Herman zijn achter bezig. Hans en Sander plaatsen poeren met een kraan. De grote staldeur is gerepareerd, Erwin grondt hem. De uilenwerkgroep ringt de kerkuil. Hans en Sander plaatsen leuningen. Erwin repareert een “opgegeten” staldeur. Wes maakt een deur en Hans maakt eikenhouten reppels. Erwin beitst de sporen. Taart op de verjaardag van Hans. Wes maakt nog snel een betonnen trap. Inpakken en vakantie! Erwin werkt door.

Eric spuit het beschot van het achterhuis.

Eric spuit het dakbeschot van het achterhuis zwart, de kleur van de dakpannen. De verf is op en landelijk uitverkocht dus dan maar verder met middeneiken voor de knechtenkamer. Op de deur staan initialen van de knechten? Erwin en Eric schilderen de kamer van binnen.

Hooien op 28-7-2018

Han en Sas bij Eddie op de trekker.

Hooi wenden

Hooi wenden, balen maken en halen op de Goedenberg eind juli 2018.

De Achterhoekse Vlag wappert. Eric is weer aan het spuiten. Erwin beitst de trap. Eric werkt de ankers bij. De schilders gaan naar zolder. De ramen worden regentenbruin. Het achterhuis is klaar, voordat we hem inrichten maken we opnames vanuit alle hoeken.

Het logo van schildersbedrijf de Kastert

Erwin schildert de tijdelijke stalramen en de ijzers (logo de Kastert) achter. Hij is begonnen met het trappenhuis kaal te maken en schildert het aanrechtblad.

Het was veel werk om de trap naar de zolder kaal te maken.

Erwin maakt de trap van het trappenhuis kaal. Zwaluwen scheren over het land. De showroom is klaar. Aai kwam langs. Erwin heeft veel werk in het trappenhuis. Werken in het trappenhuis en de showroom is klaar. De uitnodigingen voor de Open Monumentendag kunnen eruit.

Sas naait gordijnen. Herman schildert de vloer van de werkkamer en de schuitjes, oude deurgrepen en Erwin een kastert. De laatste klusjes voor de Open Monumentendag, de puntjes op de i, al het ijzer zwart. Erwin schildert de kast van de rioolpomp in grachtengroen. Het monumentenschildje ligt klaar 2018. Han lijst de expositie in. Erwin ruimt op.

Nog een week voor de Open Monumentendagen Bronckhorst. De schuur wordt opgeruimd. Sander metselt. De smid heeft stalramen gemaakt, Peter zet ze er in. Gerrit voert puin af. Nog 3 kuub grind harken. De nieuwe gordijnen op zolder hangen mooi. De werkschuur wordt afgetimmerd. Erwin zet glas in de stalramen. Han haalt de monumenten vlag. Sas toont de nieuwe gordijnen in de keuken.

Schelpen in de grup spuiten.

Met een tankwagen wordt de grup in het achterhuis leeggezogen. Met een trekker wordt het haardhout gebracht. Na 5 dagen komt er weer een tankwagen vol met schelpen. De schelpen worden in de kelder van de schuur gestort en in de grup van het achterhuis, een laag van 30 cm tegen optrekkend vocht.

Menu