Sas op erf Goedenberg februari 2016.

Overzicht van onze weekfilms uit 2016

Sas op erf Goedenberg februari 2016.

In februari 2016 bezochten we de Goedenberg voor het eerst. De boerderij stond te huur op Funda, we zochten koop maar wilden het toch wel zien. We waren enthousiast en hebben er op ingetekend.

We liepen een rondje om de boerderij en filmden de gebouwen, de poel, het bospad en de Hessenweg.

Goedenberg 2016

Op 4 juli kregen we de sleutel en konden we aan de gang. We zijn zelf begonnen met het verwijderen en slopen van alles wat niet origineel was. De aannemer had nog geen tijd.

We filmden in vier weken het slopen van de kamers op de zolder en het stofzuigen van de badkamer. We hadden lekkage in de knechtenkamer en vonden wat ” verborgen schatten” op de zolder. Als laatste begonnen we aan het oude slaapkamertje aan de voorkant.

Het slopen op de zolder was bijna klaar. We gingen naar beneden.

We filmden een rondje om het huis, sloopwerk op zolder, het slopen van het kamertje en het verwijderen van voorzetwanden in het trappenhuis. Daarna gingen we naar de bijkeuken met het toilet. Saskia verwijderde hier de wandtegels.

Han kijkt door het hooiluik in de zolder.

De schuur was in vervallen staat. In de gevel is een steen gemetseld met de datum 1813. Dit deel van de schuur is later aangebouwd. Het is aannemelijk dat het achterste deel inderdaad uit 1813 stamt. De laatste boer gebruikte de schuur als varkensstal.
We filmden de steen, de voorkant en het interieur van de schuur.

Sas bevrijdt de dichtgetimmerde eetkamerdeur naar de gang.

In het achterhuis, op deel, liggen nog de oude slieten waar vroeger het hooi was op gestapeld. De slieten zijn aangetast door houtworm dus worden verwijderd met mankracht en een trekker. Binnen doen we nog wat sloopwerkzaamheden. In de eetkamer wordt de originele schouw ontdekt en de afgetimmerde deur naar de gang wordt weer zichtbaar. De week wordt afgesloten met een eenvoudige BBQ.

Het terrein wordt tot de oorspronkelijke hoogte afgegraven.

Met een grote kraan is het terrein voor de boerderij verlaagd tot de oorspronkelijke hoogte. De eerste en niet de laatste kraan op het erf. Op de zolder slopen we steen voor steen een muur. En we ontdekten een kelder onder de schuur, Saskia ging erin!

Het water uit de schuur wordt over het land gesproeid.

De muur tussen de slaapkamer en bijkeuken wordt deels verwijderd. Het is geen draagmuur. Han en Saskia zijn druk met het opschonen van de deel. In de kelder stond een laag water, Gerrit pompt dit eruit met de trekker. De eerste container met de gesloopte kamertjes wordt afgevoerd door Heitkonig. Saskia gaat de kelder in op zoek naar de oude ingang.

Han sloopt het verlaagde plafond.

Het is een hete week. We maken een ochtendwandeling en gaan weer aan het (sloop)werk.
We slopen op de deel, het plafond in de eetkamer en de keuken. We gaan de knechtenkamer in, een donker hok. De elektriciteit in de boerderij is deels verouderd. De week eindigt met bbq.

Opbouw van de steigers.

De aannemer gaat beginnen met het dak van het voorhuis. De steigers worden opgebouwd. De staat van het dak lijkt redelijk te zijn. De aannemer heeft opdracht om met oud hout te restaureren. Voor de panlatten is dat niet haalbaar. Saskia schildert de nieuwe panlatten in een licht bruine kleur. Schilder Erwin is deze week voor het eerst en begint met het kaal maken van de staldeuren. Saskia verwijdert behang in de kamer. In het achterhuis maakt Han de gebinten schoon en spuit ze in tegen houtworm.

Het dak ligt open.

Het dak links ligt open, de pannen zijn er af, rotte balken worden verwijderd. Erwin schildert de staldeuren, Han schildert de planken en maakt ze oud met zand. Han beoordeelt of een oude deur in de stal nog te redden is en verwijdert een schuif. Saskia probeert een oude ruit uit een raam te halen. Er wordt flink gehamerd. Saskia maakt de stalen roosters van de gruppen schoon. Han zuigt het dak van de deel schoon.

De hooiluiken in de grondverf.

Erwin is met het buitenschilderwerk bezig. De kleuren liggen vast; grachtengroen, zwart, geel, mergelwit, grijs en oker. De luiken van de hooizolder zijn in kleur. Op dak worden de zinken kilgoten gemonteerd. De luiken voor de ramen kunnen op slot, Han laat zien hoe het mechanisme werkt. Even naar buiten. De timmerman tikt de stenen van de schoorsteen met een hamer los. De dakpannen kunnen er weer op. In de boerderij woonde een kerkuil. Er is een nestkast gemaakt die in de kapschuur wordt opgehangen. Erwin had de volgende dag veel last van zijn rug. De oude balen gras achter op het erf worden door Eddie afgevoerd.

Metselen van een nieuwe schoorsteen.

De week begint met mist. De linker schoorsteen wordt gemetseld. Saskia maakt het dicht gegroeide terras voor de schuur schoon. De hooiluiken zijn gemonteerd, ze zijn aan twee kanten met de zandloper beschilderd. Erwin heeft de luiken gedemonteerd en maakt ze in de werkschuur kaal. Hij zet een ruitje in een stalraam. Han maakt de kamerdeur los met een spijkertrekker. De deur is er uit, een hele verbetering.

De steiger wordt verder opgebouwd. In de schoorsteenkanalen worden rvs pijpen getrokken. Peter last een stalen plaat in de keukenschouw. De houtkachel brandt en het hout wordt met een trekker bezorgd. Een regenboog kondigt de regen aan. De bouw ligt stil. Lekkage in de badkamer en de knechtenkamer. De eerste kroonluchters hangen.

Feest op het kasteel met een valkenier. Antieke gebinten uit Lochem liggen klaar voor de schuur. De consoles voor de dakgoten zijn gemonteerd. Erwin merkt de luiken met een stempel in het lood. De eerste luiken hangen, evenals de (stoof)peren, ze smaken goed. Het dak rechts ligt open, rot hout wordt vervangen en Erwin schildert de kozijnen.

Werken aan de rechterkant van het dak. De kilgoten worden gemonteerd. Ook de metselaars zijn druk op het dak. Han sorteert de dakpannen en brengt ze naar boven. De kleuren voor de keuken zijn bepaald, ossenbloed en geel. Erwin zet de proefstukken op, in hoogglans lijnolieverf.

Mooi loodgieterswerk

De oude waterpomp werkt niet meer. De loodgieter heeft gezorgd voor stromend water, nieuwe dakgoten, een afvoer van de badkamer en elektrische doorstromers. Het dak is bijna klaar. Erwin zet proefstukjes Gelders Blauw en geel op. Een wandje in de keuken wordt aangesmeerd met cement. Sas werkt rustig door. De vloer van de werkkamer wordt vervangen. Rotte kozijnen zijn uitgehakt en de kachel loeit.

Peter en Erwin repareren een raamkozijn.

Vrieskou. In de schoorsteen vonden we een dode kerkuil. De kozijnen worden gerepareerd. Inspectie van de vloerbalken in de zitkamer. De nokvorsten worden met cement vastgezet. Erwin schildert de daklijsten. Sas gaat de steigers op om van het uitzicht te genieten.

Erwin grondt de planken voor de zoldervloer

De bouw aan het dak ligt deze week stil. Schilder Erwin zet de vloerdelen, in totaal 738 meter lang, in de grondverf. De waterleiding wordt aangesloten door Mark, we hebben stromend water.

De zolder wordt ingespoten tegen houtworm

De keuken is in de grondverf gezet. Winterse beelden. Erwin verft nog snel de daklijsten, de steigers worden al afgebroken. De zolder wordt ingespoten tegen houtworm.

Verwijderen zoldervloer met breekijzer van Herman

Het dak van de schuur ligt open. De balken zijn verrot. De paneeldeuren worden in 3 kleuren geschilderd. Peter en Herman leggen een nieuwe zoldervloer. De laatste steigerdelen worden afgebroken.

Asbest sanering van het schild.

Het asbest van daken van de schuren en van het schild van de stal wordt verwijderd.

Kerst 2016

Slopen van de aanbouw met een kraan. Erwin schildert de badkamer blauw. Het dak van de schuur wordt gesloopt. Erwin beitst de zoldervloer.

Han schiet carbid met een verblik van Erwin

Schoon het nieuwe jaar in, Sas lapt de ramen. Han schuurt nog wat. We zien nieuwe regenpijpen, een slagboom en Han gaat carbidschieten.

Menu