Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Wilhelmina monumenten

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

4 februari 2023 – In Zutphen staan op twee plekken monumenten die de herinnering aan Koningin Wilhelmina levendig houden. Heemschut heeft helaas moeten constateren dat er geen onderhoud gepleegd wordt en de gemeente aangeschreven. De Koningin was geliefd bij de Zutphenaren, denk aan het bezoek aan de versierde Barlheze. Direct na de oorlog bracht zij een bezoek aan Zutphen, op de IJsselkade ontmoette zij vooraanstaande leden van het verzet.

Wilhelminaboom

Het hekwerk rondom de Wilhelminaboom op het ’s Gravenhof is in verval. Het hekwerk wordt gebruikt om fietsen te parkeren, daarnaast word het perk slecht of vrijwel niet onderhouden. In Leeuwarden zien de boom en het hekwerk er bijzonder goed uit. In Maastricht wordt het parkeren van fietsen fundamenteel aangepakt. Laten wij in Zutphen leren van deze twee andere gemeenten. Met de komst van het Hanzejaar is aandacht en regelmatig onderhoud voor hek en perk gewenst.

Wilhelminafontein

Sinds de plaatsing van de fontein op de markt is er discussie over de Wilhelminafontein. Wij hebben de indruk dat het voor de gemeente geen prioriteit heeft om deze fontein te redden. Wij begrepen dat er politieke redenen zouden zijn waarom initiatieven niet worden gehonoreerd. Maar dat terzijde, de jugendstil fontein is belangrijk erfgoed en verdient een goede plek in de stad. Er zijn stichtingen die hieromtrent graag met de gemeente willen samenwerken. Het idee om de fontein te plaatsen bij de Hanzehof lijkt ons zeer ongewenst. De fontein verdwijnt daar in de ruimte, een eerdere plaatsing op het Spanjaardsveld was ook geen succes. Volgens ons zijn er voldoende alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.