Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Spiegelstraat 14

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Achterstallig onderhoud pand Spiegelstraat Zutphen wordt aangepakt

17 maart 2023 – In de Spiegelstraat in Zutphen staat al jarenlang een monumentaal pakhuis te verkrotten. Heemschut heeft de gemeente aangeschreven om contact op te nemen met de eigenaar en hem te verzoeken het noodzakelijke herstel uit te voeren.

De gemeente Zutphen heeft onderzoek gedaan naar het pand in de Spiegelstraat. In een brief aan Heemschut schrijft de gemeente dat er geen reden is om te handhaven. Het pand heeft wel wat achterstallig onderhoud maar is in goede staat. De eigenaar heeft aangegeven het onderhoud te gaan uitvoeren.

Heemschut dient geen zienswijze in tegen dit besluit en sluit het dossier.

Rotte kies ontsiert Spiegelstraat Zutphen

16 januari 2023 – In de Spiegelstraat in Zutphen staat al jarenlang een monumentaal pakhuis te verkrotten. Heemschut heeft de gemeente aangeschreven om contact op te nemen met de eigenaar en hem te verzoeken het noodzakelijke herstel uit te voeren.

“Het is beschamend om te zien dat juist een gemeentelijk monument de rotte kies is in deze mooie straat”, stelt Maud Arkesteijn, voorzitter van Heemschut Gelderland. Zij is jaren geleden naar Zutphen verhuisd omdat ze meteen gegrepen was door de schoonheid van de stad en de geschiedenis die hier als het ware op straat ligt. Maar er zijn ook verbeterpunten.

De Spiegelstraat 14 is helaas een goed voorbeeld. Aan de buitenkant is meteen te zien dat het houtwerk al vele jaren niet geschilderd is waardoor houtrot ontstaat. Ook de voegen in het metselwerk zijn ernstig aangetast. De markante hijskatrol is ook in verwaarloosde staat van onderhoud. Hoe het er achter de gevel uitziet is niet bekend, hopelijk zijn de eeuwenoude kenmerken bewaard gebleven. Het is aan de gemeente om snel in te grijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.