Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Sint Jan kerk

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Memo – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Naar aanleiding van het negatieve RCE advies van 16 maart 2021 over de nieuwbouw van het faciliteit centrum bij de St. Janskerk heeft op 19 mei 2021 een overleg plaatsgevonden.
Dit overleg is geïnitieerd door de gemeente Zutphen. Het planproces kent een lange geschiedenis waar de RCE niet eerder bij betrokken is geweest als adviseur.
In dit proces van jaren zijn afwegingen gemaakt die wij niet hebben meegemaakt.

Heemschut zet grote vraagtekens bij bouwplan Sint-Janskerk in Zutphen

25 mei 2021 Heemschut’s commissie Gelderland ziet niets in het plan om een parochiecentrum tegen de Sint-Janskerk in Zutphen te bouwen. Dit in navolging van een negatief advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De ruimte rondom de kerk zou door de plannen onherstelbaar worden aangetst.

Het kan ook niet waar zijn dat een 13e-eeuws rijksmonument op deze manier wordt verpest, aldus de commissie Gelderland.

De parochie wil een nieuw centrum bij de kerk bouwen om de functies te kunnen concentreren, volgens de parochie is dat nodig om de kerkgemeenschap levend te houden. Voor het nieuwe centrum loopt een vergunningprocedure. In die procedure bracht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed al een negatief advies uit. Volgens de gemeente betekent het RCE-advies niet dat het nieuwbouwproject van de baan is.

Heemschut en het Cuypersgenootschap dringen in een gezamenlijke brief bij de gemeente aan op het behoud van een ander gebouw in het ‘Klein Vaticaan’: het Baudartius College verdient het in hun ogen vanwege de aanwezige cultuurhistorische waarden om behouden te blijven.

Het is een heel kenmerkend voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur en de naoorlogse bebouwing. Los hiervan is het Baudartius College ook een stuk historie van Zutphen. Het pand is in de jaren 1949-1951 gebouwd als Christelijk Lyceum naar ontwerp van het architectenbureau Rotshuizen en Wind uit Arnhem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.