Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Schouw binnenstad

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

18 november 2022 – Gelderse commissieleden maken een wandeling door een klein deel van de historische binnenstad van Zutphen. Het is een wandeling langs vele mooie monumenten maar er zijn ook verbeterpunten gesignaleerd. Soms kleine puntjes maar er dreigt ook erfgoed te vervallen dus de gemeente en de eigenaren moeten daar wel actie op ondernemen. Heemschut spreekt de gemeente hierop aan.

Bloembak 's Gravenhof

’s Gravenhof

Er staan grijze bloembakken met een saaie beplanting. De bakken maken een scheiding, zodat er een rijweg over het plein gemarkeerd is. Er zijn mogelijkheden tot verbetering.

's Gravenhof
's Gravenhof

’s Gravenhof

Bij de ingang van de musea staat de Wilhelminaboom met een hekwerk. Het hekwerk verkeert in een deplorabele staat, zo ook de beplanting. Ik maakte hier opmerkingen over naar de gemeente, echter zonder resultaat. De betreffende ambtenaar had nog nooit van de boom gehoord.. Hij werkte in het stadhuis. Het hekwerk wordt gebruikt als fietsenstalling. In Leeuwarden staat ook een Willeminaboom met een fraai hek. Hier is de staat van onderhoud perfect en wordt door middel van schildjes de fietsers verzocht elders te parkeren.

Lange Hofstraat

Lange Hofstraat

Aan deze straat liggen panden die onderdeel zijn van het stadhuis. Op een aantal plekken is de stoep sterk vervuild door onkruidgroei. Dit gedurende het gehele jaar, niemand die er kennelijk op let.

Lange Hofstraat

De burgerzaal is geopend voor publiek. In de fraaie zaal hangt een luidklok die geschonken is door de Vereniging Koninginnedag Zutphen. Halverwege de klokkenstoel hangt een schilderij (huisvlijt) dit doet afbreuk aan de mooie zaal en ontsiert de klokkenstoel. De aanwezige vrijwilliger merkte op dat het tijdelijk is. Maar toch…het kan beter!

Kerksteeg
Kerksteeg

Rode Torenstraat

Daar waar het Kerksteegje en de Rode Torenstraat samenkomen is een perkje, afgesloten door een hekwerk. Een plek voor een bankje. Of is de afsluiting het resultaat van overlast. Het onderzoeken waard.

Walburgiskerk
Walburgiskerk

Rondom de Walburgiskerk

Tussen de raadskapel en credokapel is een fraai pleintje met bomen en banken. Echter geen idylle, het wordt gebruikt als parkeerplaats.

Houtmarkt

Houtmarkt /Groenmarkt

Beide markten zijn een aaneenschakeling van terrassen. Bij de zuilenfontein staan een aantal opgeschoren bomen. De horecapanden zijn verscholen door een woud van verschillende parasols. Zou de aanplant van leibomen niet een betere optie zijn?

Groenmarkt met pomp
Groenmarkt met pomp

Houtmarkt /Groenmarkt

Aan de Groenmarkt is een oude stadspomp herplaatst. Deze staat tussen de plantenbakken van terrassen en is vrijwel onzichtbaar. Jammer van het initiatief.

Zutphen Spiegelstraat 14
Zutphen Spiegelstraat 14

Spiegelstraat

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was deze straat een schervenkeuken. De panden zijn gerenoveerd, op een na en wel nummer 15. Het is een pakhuis met een groot katrol. Daar de panden niet allemaal genummerd zijn, kwamen wij uit op nummer 15, dit is een gemeentelijk monument.

Muurschildering van de Zutphense kunstenaar Martien de Kler
Muurschildering van de Zutphense kunstenaar Martien de Kler

Spiegelstraat

Aan het einde van de spiegelstraat hoek Barlheze is een klein pleintje met leibomen. Hier is een muurschildering van de Zutphense kunstenaar Martien de Kler. De kleuren vervagen er is dringend onderhoud nodig. Elders in Zutphen worden muurschilderingen gerestaureerd, er is expertise in Zutphen. De muurschildering is een fraai element in de straat.

Spiegelstraat

Spiegelstraat

Veel bewoners parkeren de auto in de straat, eigenlijk zou de gemeente samen met de bewoners voor een acceptabele oplossing moeten zorgen.

Barlheze Siebers
Barlheze Siebers

Barlheze

Voor de oorlog een belangrijke winkelstraat met veel Joodse inwoners, nu een woonstraat. De panden zijn vrijwel allemaal gerenoveerd. Echter de panden van de voormalige winkelier Siebers zijn al jaren een rotte kies in de straat. De achtergevels van de panden is de stadsmuur daar achter een tuin direct aan de gracht. Hier is actie zeker op zijn plaats.

De Koning van Bohemen

Hoek Marspoortstraat / Waterstraat

Hier staat het monumentale pand de Koning van Bohemen. Het pand is eens geschilderd, echter onderhoud is dringend gewenst.

H.A.N.D.
Kerk
Kolenstraat Atelier
Kolenstraat Atelier

Kolenstraat

Een van de achter burgwal stegen, oorspronkelijk volgende de straat de ronding van de vesting, doch is later recht getrokken. De straat is deels gerenoveerd. Er zijn twee grote panden die aandacht verdienen, het atelier van kunstenaars en de gebouwen van de H.A.N.D. Bij het laatste complex is een gereformeerd kerkje uit de negentiende eeuw een onderdeel. Voor beide panden zijn er onderhandelingen tot verkoop. Wij moeten de ontwikkelingen goed volgen.

Kolenstraat

Kolenstraat

Kolenstraat 15, gemeentelijk monument. Dit is een pakhuis dat verkrot. De eigenaar heeft eens een nieuw kozijn geplaatst maar van verder onderhoud is geen sprake. Momenteel staan er antieke kachels te verstoffen. Wij spraken een inwoner die zich schriftelijk had gewend tot de gemeente Zutphen om zo zijn zorgen over dit pand kenbaar te maken. Aandacht is hier op zijn plaats.

Opslagruimte Kolenstraat

Kolenstraat

Aan het einde van de straat is een aardig pandje in gebruik als opslag. Onderhoud wordt er kennelijk niet gepleegd. Pand maakt onderdeel van de Supernatuur.

Kolenstraat
Kolenstraat
Kolenstraat
Kerk

Kolenstraat

Kolenstraat 1a hoek Lange Hofstraat 22, rijksmonument. 1a is het bovenhuis gerestaureerd en geheel beschreven door de stadsarcheoloog. Lange Hofstraat 22 is de begane grond nu Supernatuur met het er naast gelegen pand. Aan de zijde van de Kolenstraat zijn etalageramen en een glas en lood venster verstopt achter schotten. Jammer van de hoek, het sukkelt maar door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.