Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Herberg Het Kanon

Bond Heemschut zet zich al 111 jaar in voor het behoud van cultureel erfgoed

Goed nieuws: bouwvergunning Het Kanon Zutphen wordt afgegeven

17 maart 2023 – Goed nieuws voor Zutphen en specifiek wijk de Hoven.
Na jarenlang vertragen is de gemeente Zutphen bereid de bouwvergunning voor rijksmonument Herberg Het Kanon te verlenen.

Het Kanon hoort bij de Hoven en kan weer als horeca bedrijf een doorstart krijgen. Eigenaar Marc van Broekhuijsen kan snel de bouwvergunning ontvangen.
Na druk van de wijkraad, een petitie door de buurt en de steun van Heemschut is dit gelukkig gerealiseerd.
De restauratie van het rijksmonument kan starten.
Kanttekening is dat er al veel tijd en geld verspild is. Hopelijk komen de eigenaar en de gemeente tot overeenstemming hoe deze kosten gefinancierd worden.

Bureaucratie Zutphen belemmert herbouw Het Kanon

15 maart 2023 – In 2020 brandde rijksmonument Herberg Het Kanon in de Hoven te Zutphen volledig af. Oud bewoners van de Hoven durven het aan om dit prachtige monumentale pand in historische staat te herbouwen. Om de restauratie en een gezonde exploitatie te kunnen financieren moet het aantal kamers worden uitgebreid van twaalf naar zestien. Helaas ligt de gemeente dwars en komt met allerlei argumenten waarom zestien kamers niet zou kunnen op die locatie. Wanhopig hebben de nieuwe eigenaren een petitie uitgeschreven en de hulp van Heemschut, buurtbewoners, de pers en de politiek ingeschakeld om te kunnen starten met de restauratie.

Eigenaar Marc van Broekhuijsen stelt “Ik ben zelf erfgoeddeskundige. Mijn vrouw en ik hebben de herberg gekocht met idealistische motieven. Wij zijn geen op geld beluste projectontwikkelaar. De procedure voor een omgevingsvergunning loopt sinds maart 2021. Dus nu twee jaar. De meest uitgebreide wettelijke procedure zou na 6 maanden moeten zijn doorlopen.”

De petitie is al door honderden mensen ondertekend, ook Heemschut steunt de eigenaren en heeft de gemeente schriftelijk verzocht te helpen om dit belangrijke erfgoed voor de maatschappij te behouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.