Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Zutphen Baudartius College

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Baudartius College wordt gemeentelijk monument

14 maart 2022 – De inspanningen van Heemschut zijn beloond. De gemeente Zutphen wijst het historische gedeelte van het schoolgebouw van het Baudartius College aan als gemeentelijk monument. De school is nog twee jaar in gebruik en komt daarna leeg te staan. Door de monumentenstatus wordt sloop voorkomen en zal een nieuwe bestemming gezocht moeten worden.

Sloop Baudartius College Zutphen van de baan

20 september 2021 – Heemschut en mede-erfgoedbeschermers trokken aan de bel, scholieren gaan het “oude” schoolgebouw in Zutphen verlaten, wat gaat er met het gebouw gebeuren, en met al die herinneringen, leegstand, daarna sloop?

De druk van Heemschut en de erfgoedbeschermers is opgepakt door de politiek, de gemeenteraad van Zutphen besloot dat sloop niet aan de orde is en dat het gebouw een nieuwe bestemming moet krijgen.

Het Baudartius College is in 1949-1951 gebouwd als Christelijk Lyceum door het architectenbureau Rotshuizen en Wind uit Arnhem. Dit architectenbureau heeft naam gemaakt als ontwerper van christelijke scholen, kerkgebouwen en zorginstellingen. Een groot aantal werken van dit architectenbureau is aangewezen tot monument.
Met haar sobere en verfijnd gedetailleerde architectuur is het Baudartius College een goed voorbeeld van traditioneel bouwen met moderne elementen uit de wederopbouwperiode. Het complex heeft na oplevering enkele uitbreidingen gekregen en is vrij gaaf behouden. Met name het gedeelte aan de Isendoornstraat is van grote waarde voor het stadsbeeld. Ook het interieur bevat nog diverse kenmerkende elementen uit de bouwperiode.

Baudartius zelf leefde in de 17e eeuw, hij had al jong een goed gevoel voor talen. In zijn jeugd leerde hij Engels, later ging hij naar de Franse en naar de Latijnse school. Zo leerde hij ook Latijn, Grieks en Hebreeuws. Hij is was predikant en theoloog maar is vooral bekend geworden als vertaler van de Bijbel vanuit het Hebreeuws in opdracht van de Synode van Dordrecht in 1618.

Op 20 september 2021 heeft de Raad van Zutphen met 21 stemmen voor en 6 tegen zich uitgesproken voor behoud van het Baudartius College en is sloop van de baan.

Erfgoedbeschermers vragen aandacht voor toekomst Baudartiuscollege Zutphen

4 maart 2021 – De Erfgoedvereniging Heemschut, Commissie Gelderland, en de Stichting het Cuypersgenootschap hebben per brief aan de gemeente Zutphenhun zorgen uitgesproken over de toekomst van het Baudartiuscollege, Isendoornstraat 1 in Zutphen. Wij hebben vernomen dat het gebouw vrij zal komen, zoals te lezen valt in het gepresenteerde “structuur beeld Klein Vaticaan” als onderdeel van het programma Krachtig Zutphen-programma Binnenstad. Vanwege de aanwezige cultuurhistorische waarden is behoud gewenst. Wij verzoeken de gemeente om in te zetten op behoud en hergebruik van het gebouw.

Het Baudartiuscollege is in de jaren 1949-1951 gebouwd als Christelijk Lyceum naar ontwerp van het architectenbureau Rotshuizen en Wind uit Arnhem. Dit architectenbureau – opgericht door E.J. Rotshuizen – heeft naam gemaakt als ontwerper van christelijke scholen, kerkgebouwen en zorginstellingen. In de jaren twintig en dertig werkt men onder invloed van moderne stromingen als de Haagse School en Amsterdamse School. Later gaat het bureau in een meer traditionele trant werken. Deze traditionele stijl is ook goed te zien in het gebouw aan de Isendoornstraat. Een groot aantal werken van dit architectenbureau is reeds aangewezen tot monument.

Het Baudartiuscollege is met haar sobere en verfijnd gedetailleerde architectuur een fraai voorbeeld van een meer traditionalistische architectuur met moderne elementen uit de wederopbouwperiode. Het gebouw heeft al vrij snel na de oplevering enkele uitbreidingen gekregen en is vrij gaaf behouden. Met name het gedeelte aan de Isendoornstraat is van grote waarde voor het stadsbeeld. Ook het interieur bevat nog diverse kenmerkende elementen uit de bouwperiode. Door de sloop van andere naoorlogse scholen heeft het gebouw voor Zutphen een grote zeldzaamheidswaarde.

In de afgelopen tijd is er een felle discussie geweest over de toekomst van het gebouw van de vroegere Meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Onze organisaties willen een herhaling van deze situatie voorkomen. Wij vragen de gemeente nu in te zetten op hergebruik van het Baudartius. Dit schoolgebouw leent zich vermoedelijk zeer goed voor een ombouw tot woningen. Ook een combinatie van functies is denkbaar op deze aantrekkelijke locatie nabij de historische binnenstad. Om tot een succesvol hergebruik te komen is het noodzakelijk dat de gemeente een sturende rol pakt en het gebouwd wordt aangepakt door een architect en projectontwikkelaar met gevoel voor historie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.