Logo Heemschut
Commissie Gelderland

West Betuwe Heuffterrein Vuren

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Vraagtekens bij bouw in uiterwaarden Vuren

5 februari 2023 – Normaliter mag er in de uiterwaarden niet gebouwd worden maar op het Heuffterrein van de voormalige steenfabriek mag ge√ęxperimenteerd worden met aangepast bouwen (EMAB). Eigenaar Klop Beheer, Waterschap Rivierenland, de Provincie Gelderland en de Gemeente West Betuwe hebben besloten hun samenwerking voor de herinrichting van het Heuffterrein te bekrachtigen. De partijen hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De gemeente draagt bij aan de herontwikkeling van het terrein.

Het waterschap gaat in de uiterwaarden natuurcompensatie realiseren. Ontwikkelaar Klop gaat een aantal betaalbare huizen langs de dijk realiseren.  Mede dankzij Heemschut blijven de ovens en de schoorsteen van het oude steenovencomplex staan. De ovens worden niet gerestaureerd, dat is te ingrijpend. Bovendien wonen er inmiddels vleermuizen in en dus worden de ovens aan het verval overgelaten.

Het lot van de fabrieksschoorsteen is nog steeds onzeker. Er is toegezegd dat deze als landmark blijft. De conditie is slecht en er wordt tot op heden nog niets aan gedaan.

Heemschut heeft voldoende voorbeelden aangedragen van terreinen met een steenfabriek waar wel met passend behoud van woningen en schoorsteen het oorspronkelijke terrein intact gebleven is. Heemschut ziet geen mogelijkheden maar blijft als adviseur bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.