Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Voorst Landgoed De Witte Brug Twello

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Fotoreportage gemaakt door Ronald Hissink

Bestemmingsplan goedgekeurd

8 februari 2022 – De Raad van Voorst heeft gisteravond met een zeer krappe meerderheid het bestemmingsplan Nieuw Basselt en Fliertlanden vastgesteld.

Met name Gemeente Belangen heeft uiteindelijk toch gekozen voor hun eigen wethouder.

IJsvogels, salamanders en NSW Landgoed in Twello ernstig bedreigd

29 november 2021 – Op Landgoed Beekwolde vlogen de ijsvogels over de vijver. Waar zijn ze gebleven? In de vijver zwemmen kamsalamanders, hoe lang nog? De gemeente Voorst wil nog net niet in de voortuin van het Landhuis woningen bouwen. Heemschut verzet zich tegen verstening van dit groene gebied, er zijn voldoende alternatieven die niet zijn onderzocht.

Het landhuis is in 1872 als woonhuis gebouwd en is onderdeel van de landgoederengordel in Twello. Daarna was het een hotel annex verzorgingshuis, hier verbleven de gasten jarenlang, een bejaardenhuis voor welgestelden. Ook is het een internaat geweest en heeft het als opslagruimte gediend voor hulpgoederen die werden worden overgebracht naar Zeeland na de watersnoodramp. Nu wordt het weer particulier bewoond, waarvoor het is bestemd.

Het landgoed is onderdeel van de “Groene Carré”, de landgoederenzone rond Twello, bestaande uit een parkachtig landschap met vele monumentale gebouwen. Een rijk gebied met cultuur en natuur, het grenst aan het Fliertdal, de beek Fliert stroomt hier en schept een bijzondere flora en fauna, het is daarom terecht een beschermd gebied.
Komen de ijsvogels weer naar Beekwolde als de gemeente hier een woonwijk gaat bouwen? Kunnen de salamanders nog op zoek naar nieuwe leefgebieden? Is er nog sprake van een groene landgoederengordel? Heemschut verzoekt de gemeente dringend de alternatieven te onderzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.