Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Scherpenzeel Distributiecentrum bij Grebbelinie

Grebbelinie bij Scherpenzeel in de knel

Interne pagina

Gert, intern
Grebbelinie in de knel

13 maart 2023 – Vanaf de achttiende eeuw werd tussen Rhenen en Spakenburg de Grebbelinie aangelegd. Het gebied ten oosten daarvan kon in geval van oorlog onder water gezet worden en bood een vrij schootsveld vanaf de liniedijk. Keerkaden zorgden voor het gewenste waterpeil. In 1940 is dit verdedigingswerk daadwerkelijk gebruikt.

Nabij Scherpenzeel is het museum “Grebbelinie in het Vizier”, met o.a. een effectieve educatieve functie. Onderdeel van het museum zijn loopgraven en munitiekamers in de Grebbeliniedijk. Vrij uitzicht over het schootsveld richting één van de keerkaden geeft een erg goed beeld van de werkwijze van de verdedigingslinie.

De Grebbelinie is een rijksmonument. Het schootsveld is hier buiten gehouden om eigenaren niet onnodig te belasten in de (veelal) agrarische bedrijfsvoering. Wel hebben de betrokken gemeenten, waaronder Scherpenzeel, indertijd afgesproken de historische waarde van het schootsveld te respecteren.

Nu is echter de gemeente Scherpenzeel voornemens om in het vrije schootsveld een industrieterrein te realiseren met o.a. een kolossaal distributiecentrum. Dit is funest voor de beleving van de historie vanaf de Grebbeliniedijk, die dan niet veel meer zal zijn dan een verhoging langs bebouwd terrein.

In samenwerking met de Stichting Menno van Coehoorn en enkele lokale verenigingen zetten Heemschut Gelderland en Heemschut Utrecht zich in om de historische waarde en beleving van het gebied te behouden. Bij de gemeente Scherpenzeel is bezwaar aangetekend tegen de plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.