Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Rheden Rhederhof

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Rheden Rhederhof

11 januari 2023 – Rhederhof (15 ha. groot) is een 19e eeuwse buitenplaats van de Gelderse familie Brantsen en onderdeel van het Gelders Arcadië. Het landhuis (Rijksmonument) staat bij Rheden op een prominente plek aan de provinciale weg langs de Veluwe zoom en grenst aan Natura 2000 gebied. De laatste bewoonster heeft het huis en de gronden bestemd voor een bejaarden inrichting.

In de 60er jaren is op het terrein een flatgebouw voor die bestemming gebouwd. Toen dit gebouw in 1999 niet meer voldeed aan de eisen van de tijd is het leeg komen te staan en inmiddels aan het verloederen. De bouwconstructie is zodanig dat revitalisering slecht mogelijk is. Het landgoed is in 2008 opgeknipt en de delen behoren nu aan vier verschillende eigenaren.

Nieuwbouwplannen, ter vervanging van het flatgebouw, stuiten op grote weerstand van diverse kanten, waaronder Heemschut, Natuurmonumenten, Gelderse natuur en milieufederatie, Stichting behoud historische landgoederen oostelijke Veluwezoom en de inwoners van Rheden. Juridische procedures hebben de ontwikkelingen lamgelegd, met als resultaat een steen des aanstoots voor iedereen.

Op initiatief van Rhedens dorpsbelang en met medewerking van de genoemde landelijke organisaties zijn er gesprekken op gang gekomen met de projectontwikkelaar die het flatgebouw in handen heeft. Doel van de gesprekken is om de zaak weer los te trekken en ieders speelruimte te verkennen. In deze gesprekken worden ook de gemeente en de provincie meegenomen.

Doelstelling van de initiatiefgroep is om de impact van de nieuwbouw op de omgeving te reduceren en in balans te brengen met de landschapskwaliteiten. Dit kan door de bouwmassa’s in hoogte te verlagen, de bouwafstand tot het Natura 2000 gebied te vergroten en de gevels te bekleden met levend groen. Daarnaast wordt er aan gewerkt om het beheer van het oorspronkelijke landgoed, door samenwerking van de verschillende eigenaren, weer te centraliseren zodat het landgoed weer kan worden hersteld. De ambitie van de projectontwikkelaar is om alle veranderingen binnen de bestaande bouwvergunning te houden en de uitvoering rendabel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.