Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Renkum Bierkelders De Bock

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Worden de bierkelders van De Bock volgestort?

25 oktober 2021 – Onder de grond in Renkum liggen drie oude bierkelders waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16e eeuw. De grond is verkocht aan een projectontwikkelaar. De kelders zijn onzichtbaar en niet beschermd dus Heemschut, Het Historisch Genootschap Redichem en mede-erfgoedbeschermers maken zich grote zorgen.

De kelders zijn gegraven in het midden van de 19e eeuw. Dit was eeuwenlang het centrum van Renkum, hier stond herberg De Bock met een eigen bierbrouwerij, er stonden een kerk, een klooster, een school, een watermolen, een slot en diverse andere gebouwen. Helaas, boven de grond is er dus weinig meer over van deze rijke geschiedenis, in 1898 is de bierbrouwerij gesloopt en ook de andere gebouwen zijn verdwenen.

Alleen de kelders herinneren nog aan dit oude centrum van Renkum.

Als het aan Heemschut ligt worden de kelders niet volgestort maar krijgen ze een nieuwe functie. Heemschut start daarom een procedure om de kelders aan de gemeentelijke monumentenlijst toe te voegen. Het is jammer dat dit nog niet heeft plaatsgevonden. Maar dankzij de gezamenlijke inspanningen laat de gemeente nu een waardenstelling laat opstellen door het Gelders Genootschap, een belangrijke eerste stap in de bescherming van dit bijzondere ondergrondse erfgoed. Heemschut zal waar nodig expertise inbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.