Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Post’65 architectuur

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Gemeentehuis Ede
Estel Officebuilding Royal Haskoning Barbarossastraat Nijmegen. Foto Wikipedia Commons
Doetinchem Bibliotheek
Bibliotheek Doetinchem. Foto Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL)
Arnhem, Stadhuis. Foto Raymond Spekking
Apeldoorn Centraal Beheer. Foto CODA Beeldbank
Post’65 architectuur: uw input gevraagd!

3 april 2022 – De Commissie Heemschut Gelderland vraagt uw suggesties voor de ‘signaleringslijst’ post’65 architectuur. Iconen uit de jongste periode van architectuur worden vaak bedreigd en onvoldoende of niet gewaardeerd. Heemschut geeft een aanzet tot inventarisatie, onderzoek, debat en waardering van dit erfgoed.

Hoewel de interesse en waardering voor het erfgoed uit de periode Post’65 (1965-2000) sterk toeneemt, blijkt vaak nog een gebrek aan animo voor het behoud van deze ‘nieuwe architectuur’. De echte waarde van gebouwen uit deze tijd zit vooral in de manier waarop met ruimte en indeling werd omgegaan. Veel gebouwen uit deze periode worden gesloopt of aangepast aan moderne eisen. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar hierbij gaan vaak waardevolle architectonische elementen verloren.

De Commissie Gelderland zet zich, als vooruitgeschoven post van de landelijke werkgroep Post’65, in voor bedreigd erfgoed uit deze periode door aandacht ervoor te vragen en bewustwording te creëren. Immers ook in onze provincie zijn enkele parels uit deze periode te vinden. Niet alleen bekende werken als het pand van Centraal Beheer in Apeldoorn en het stadhuis van Arnhem, maar ook minder bekende bouwwerken als de voormalig Stadsbibliotheek in Doetinchem en het gemeentehuis van Ede.

Na overleg met de landelijke werkgroep is de Gelderse commissie bezig met het opstellen van een ‘signaleringslijst’, zodat al in een vroeg stadium voor iedereen duidelijk is welke gebouwen uit ons zeer recente verleden van belang zijn voor de identiteit en kwaliteit van onze leefomgeving en dus het behouden waard zijn. De commissie is benieuwd naar uw input voor deze lijst: stuur uw lokale Post’65 parels naar gelderland@heemschut.nl. Als dank voor uw inzending verloten we een exemplaar van het boek “Nederland aan het eind van een millennium” uit de Heemschutserie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.