Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Nunspeet De Grote Bunte

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Heemschut heeft de commissievergadering Ruimte en Wonen bijgewoond

16 februari 2022 – Voor het landgoed was voldoende tijd vrijgemaakt. Heemschut heeft ook ingesproken.

– Tijdens de vergadering gaf de wethouder aan dat de beslissing voor het verstrekken van de vergunning is genomen. Binnenkort zal deze dan ook ter inzage liggen en zal Heemschut een bezwaarschrift schrijven.
– Tijdens de vergadering heeft Heemschut de vraag gesteld aan de wethouder of hij een aanvraag voor het aanwijzen van het landgoed als gemeentelijk monument in behandeling zou nemen. Dit werd door een van de commissieleden overgenomen. En de wethouder gaf vervolgens aan de aanvraag in behandeling te nemen. Dus daar ligt een mooie opening.
– Van omwonenden begreep Heemschut dat het optreden tijdens de vergadering veel teweeg heeft gebracht bij de politieke partijen en dat ze nu anders aan lijken te kijken tegen de ontwikkelingen. Dit zal later in het proces zeker helpen.

Heemschut zal met de andere erfgoedorganisaties schakelen om te kijken of zij hier gezamenlijk in willen optrekken.

Wordt Landgoed De Grote Bunte verkruimeld?

3 februari 2022Burgers in Nunspeet begrijpen niet dat de gemeente zich laat meeslepen door de plannen van projectontwikkelaars om een uniek landgoed op te offeren voor luxe woningen.

De rijke geschiedenis van De Grote Bunte gaat terug tot de 15e eeuw, toen was het landgoed horig aan de Hertog van Gelre en daarna Karel de Vijfde. Het is eeuwenlang in bezit gebleven van adellijke families die de weilanden, boerderijen en bossen verpachtten. In de 19e eeuw werd het “oude huis” afgebroken en een groot nieuw huis gebouwd in classicistische stijl. De tuin werd in de toen geliefde landschapstijl aangelegd.

Het huis heeft achterstallig onderhoud maar wordt gerestaureerd door de projectontwikkelaars en krijgt een nieuwe bestemming. In het huis komen appartementen voor dementerende ouderen. Om meer ouderen te huisvesten wordt het huis aan de achterkant uitgebouwd, dit valt onder de kruimelwetgeving, echter hier is de uitbouw groter dan het landhuis, de kruimels worden zo een grote puist.

En omdat de projectontwikkelaar nog graag wat extra geld wil verdienen, worden er op het landgoed tien woningen gebouwd, ‘anders zou het project niet gerealiseerd kunnen worden’ volgens deze projectontwikkelaar.
Wie stopt dit? Een politieke ambtsdrager had het over “een verwaarloosd oud bos”.
Heemschut en omwonenden overwegen een procedure te starten om De Grote Bunte als gemeentelijk monument toe te wijzen. Vreemd eigenlijk dat het landgoed met die rijke geschiedenis niet beschermd is door de gemeente of het rijk en nu verkruimeld dreigt te worden. Een mooie uitdaging voor de gemeente Nunspeet om de projectontwikkelaars een halt toe te roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.