Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Mook en Middelaar Kunstwerk Rabobank

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Grote zorgen om de vier elementen aarde, water, lucht en vuur

26 november 2021Dit monumentale kunstwerk is door beeldhouwer Jules de Roeper (1914 – 1997) aan het eind van de zestigerjaren gemaakt in opdracht van de plaatselijke bank in Mook te Limburg. Het is typerend voor de kunst uit de wederopbouwperiode, het straalt werklust, eensgezindheid en optimisme uit.

Het heeft een totale lengte van maar liefst 35 meter en is dan ook het grootste kunstwerk en beeldbepalend in de wijde omgeving. Het is openbaar, het hangt op 3 meter hoogte zodat iedereen er volop van kan genieten.
Maar voor hoelang nog, Heemschut maakt zich ernstig zorgen, de bankiers zijn vertrokken en het pand mag gesloopt worden van de gemeente. Op de plek wordt een groot wooncomplex gebouwd, maar er is geen bestemming voor het kunstwerk. Het wordt weliswaar niet vernietigd maar verwijderd en “in het lopende werk” wordt er bekeken waar het eventueel geplaatst kan worden.

Heemschut maakt hiertegen bezwaar en heeft de gemeente aangeschreven, dit kunstwerk moet nu in de planvorming worden opgenomen, zorgvuldig worden gedemonteerd en weer een vergelijkbare openbare plaats krijgen in het nieuw te bouwen complex zodat iedereen er van kan blijven genieten.

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Henk Hovenkamp
    29 maart 2022 17:53

    Het lijkt mij redelijk dat het kunstwerk behouden blijft en wordt opgenomen in het nieuwe bouwwerk en dat daar goede afspraken over worden gemaakt met de betreffende architect en opdracht gever. Het probleem ligt meestal bij de architect die geen aantasting wil van zijn ontwerp. Wanneer dat in de opdracht is vastgelegd, lijkt mij er geen probleem. Advies om de betreffende wethouder te benaderen, bij geen medewerking, de Raad

  • Maarten de Vletter
    29 maart 2022 21:14

    Het hele pand is het behouden waard, makkelijk transformeerbaar! en als geheel op te nemen in een nieuwe ontwikkeling! Maar dat is kennelijk gepasseerd station. Natuurlijk is behoud van het kunstwerk next best. Het is een kunst om het een goede plek te geven in de nieuwe ontwikkeling, daar moeten de architect en de opdrachtgever zin in hebben, gevoel voor ontwikkelen. En de wethouder ook natuurlijk. Daar is missiewerk te doen. Verhalen vertellen over de wederopbouw kunst, over andere voorbeelden van geslaagde inpassing (Rotterdam CS bijvoorbeeld) en over het kunstwerk zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.