Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Lochem Nijkampsweg 7 Lammert Roekevisch

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Sloop dreigt voor historische museumboerderij in Lochem

5 november 2022 -Tijdens de Open Monumentendagen in 2017 kon museumboerderij Lammert Roekevisch nog worden bezocht: “Van deze oude boerderij aan de Nijkampsweg 7 zijn de keuken, woonkamer en slaapkamers nog net zo als in de jaren ’50 van de vorige eeuw. In de schuur zijn allerlei oude werktuigen verzameld. De eigenaar weet daar veel over te vertellen.”

Het boerderijcomplex is een goed voorbeeld van een traditionele hallehuisboerderij met bijgebouwen. Het erf valt op door het mooie ensemble van verschillende historische gebouwen, het is een tastbaar stuk agrarische geschiedenis en beeldbepalend in het buitengebied van Lochem. De boerderij heeft een hoge bouw- en architectuurhistorische waarde vanwege de aanwezige historische (gebint)constructies en de vele andere interne historische elementen, in het bijzonder in het woongedeelte.

In 2014 was de gemeente van plan om het boerderijcomplex de status van gemeentelijk monument toe te kennen. Hiertoe is een redengevende beschrijving opgesteld door het Gelders Genootschap. Het voornemen was de gemeentelijke monumentenlijst te herijken, helaas heeft dat nooit plaatsgevonden. Het complex is dus niet beschermd en de eigenaar wil het complex laten slopen.

Heemschut heeft daarom de gemeente aangeschreven met het dringende verzoek om het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument. En vanwege het urgente sloopgevaar wordt aangedrongen om zo spoedig mogelijk de voorbescherming in te laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.