Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Heumen Kerkplein 12 Malden De Muse

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Bouw appartementen bedreigt De Muse in Malden

17 november 2022 – De Muse is een van de oudste gebouwen in Malden. Malden was een lintdorp met wat boerderijen, een paar kroegen en een kerk met pastorie. De pastorie werd vanaf 1852 de lagere school, nu De Muse. Deze plek in het centrum herinnert aan vroeger tijden en vormt een oase van rust en schoonheid tussen de hoge moderne bebouwing. Het plan om hier een kolossaal appartementencomplex pal naast de Muse te bouwen is de nekslag voor dit bijzondere erfgoed.

Het Erfgoedplatform van de gemeente Heumen heeft een zienswijze tegen deze plannen ingediend. Heemschut ondersteunt deze zienswijze met een eigen zienswijze en een aanvraag tot aanwijzing als gemeentelijk monument voor het complex De Muse.

Zoals het Erfgoedplatform in haar brief schrijft “ De Muse heeft in alle plannen die er zijn gemaakt om het centrum van Malden meer sfeer en beleving te geven een centrale plek in genomen door zijn uitstraling, geschiedenis en locatie. Een centrum heeft niet alleen woningen en winkels nodig maar ook plaatsen voor ontmoeting, cultuur en recreatie”.

Heemschut gaat ervan uit dat het onderzoek naar de waarden van dit complex zal aantonen dat het een mooie plaats op de gemeentelijke monumentenlijst verdient. Behoud van erfgoed is immers essentieel voor onze samenleving, het vertelt onze geschiedenis van generatie op generatie. Het is de taak van de gemeente om erfgoed in stand te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.