Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Heerde Dorpsstraat 29 Voormalige kosterswoning

Bond Heemschut zet zich al 111 jaar in voor het behoud van cultureel erfgoed

Sloop kosterswoning Heerde alleen onder strikte voorwaarden

28 februari 2023 – Aan het karakteristieke dorpsplein in Heerde staat de rijksmonumentale Johanneskerk met naastgelegen kosterswoning. De Hervormde Gemeente heeft het voornemen de kosterswoning te vervangen door een nieuw, modern kerkelijk centrum. Een verandering met grote impact die volgens Heemschut Gelderland met de groots mogelijke zorg moet worden uitgevoerd.

Cultuurhistorische waarde
Heemschut Gelderland erkent dat sloop soms nodig is om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. In dit geval is het van groot belang dat duidelijk is, dat met de sloop van de kosterswoning geen waardevol erfgoed onherroepelijk verloren gaat. In het ontwerp-bestemmingsplan, dat onlangs aan de gemeenteraad is aangeboden, is dit volgens Heemschut onvoldoende onderzocht.

Toekomst van het centrum?
Vervanging van de kosterswoning door een modern gebouw, betekent het verlies van een deel van het authentiek karakter van het plein. Heemschut Gelderland benadrukt dat daarom een extra zorgvuldige planning van de omgeving noodzakelijk is. Met name de toekomst van het pand ‘Van Setten/Van Loenen’ -hét visitekaartje van het centrum- verdient daarom nu al extra aandacht.

Noodzaak hoogwaardige uitvoering
Voor Heemschut Gelderland is het zonneklaar dat alleen met sloop van de bestaande kosterswoning ingestemd zou moeten worden, wanneer wordt gegarandeerd dat de nieuwbouw van het kerkelijk centrum de door de architect voorgestelde hoogwaardige uitvoering krijgt en daarmee een waardige vernieuwing zal zijn.

Zienswijze
Heemschut Gelderland heeft in een zienswijze er bij de gemeenteraad op aangedrongen niet over één nacht ijs te gaan, voordat de sloophamer wordt gehanteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.