Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Epe Hotel ‘t Waeghuys

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Herberghe In ’t Waeghuys: een nieuwe toekomst lonkt!

3 april 2022 “Van één van de vele prachtige panden tot één van de schandvlekken van Epe.” Dat is in het kort de geschiedenis van ’t Waeghuys.

Na de aanleg van de spoorlijn, werd tegenover het station aan de Sint Antonieweg 20 in Epe rond 1880 een hotel gebouwd. Begin jaren ’40 werd het gesloopt en in 1941 opende het nieuwe in ‘oud Hollandse stijl’ gebouwde “Herberghe In ’t Waeghuys”. In 1978 kwam een einde aan het gebruik van het pand als horecavoorziening. Het is sindsdien in handen van een Epens bouwbedrijf en raakte helaas in verval.

In 2010 is het opgenomen op de gemeentelijke monumentenlijst. Helaas heeft dat er niet toe geleid dat iemand zich sindsdien om het pand heeft bekommerd… Het pand is thans in een totaal verpauperde staat.

Er is nu positief nieuws: de eigenaar heeft, na voor-overleg met de gemeente en de lokale erfgoedcommissie, een schetsplan gemaakt voor de realisatie van een kleinschalige intramurale zorgvoorziening voor ouderen.
Heemschut is benieuwd naar de details van het plan en hoopt dat deze ertoe leiden dat Epenaren weer trots kunnen zijn op ‘t Waeghuys!