Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Druten Meerweg Vloedschuur

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Vloedschuur in nood

10 november 2021 – In de strijd tegen overstromingen bouwden we boerderijen op terpen en maakten we dijken. Zo beschermden we ons tegen dijkdoorbraken. Om het vee te redden werden schuren op terpen gebouwd, vloedschuren genoemd, ze stonden in het rivierengebied, zo ook in Puiflijk, een dorp in de gemeente Druten in het land van Maas en Waal.

Heemschutter Jan Reijnen, geboren en getogen inwoner van Puiflijk vertelt dat verborgen in het struikgewas aan de Meerstraat een vloedschuur staat die volgens verhalen uit zijn familie in 1861 en ook in 1926 het vee redde van de verdrinkingsdood. De schuur is helaas in verval, wordt al jaren niet meer gebruikt, maar de eeuwenoude gebinten en muren zijn nog in goede staat en wachten op een nieuwe bestemming.

Op aandrang van Heemschut ziet de gemeente Druten inmiddels ook het belang in van dit bijzondere erfgoed en overweegt plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Het werk van Heemschutter Jan is nog niet klaar maar de eerste stap in de redding van deze vloedschuur is gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.