Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Druten Kattenburg 24 – 26

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Zorgen om verval 19de eeuwse villa in Druten

25 augustus 2019 – In 1985 werd aan de gemeentelijke monumentlijst een 19de-eeuwse villa aan Kattenburg 24-26 toegevoegd, die in gebruik was bij een garagebedrijf. Heemschut Gelderland heeft na de jarenlange verwaarlozing in 2008 al aandacht gevraagd bij gemeente en de monumentencommissie voor de instandhouding van de villa.

De gemeente was van mening dat het bedrijf zou moeten worden verplaatst, maar er gebeurde verder niets. Ruim tien jaar later is de toestand nog onveranderd. Opnieuw vraagt Heemschut Gelderland daarom aandacht voor het pand in een omgeving met veel andere monumentale panden, dat eigenlijk als geheel de status van beschermd dorpsgezicht zou verdienen.

De villa werd gebouwd voor de weduwe C. Nolet-Dericks en haar zoon Anthony. Die begon er een wijnhandel. Uiteindelijk kwam de villa in bezit van de familie Van Woezik. De derde generatie runt er nog steeds een garagebedrijf. Heemschut pleit voor verplaatsing van het garagebedrijf, zodat de villa vrijkomt om op te knappen en een nieuwe functie te geven. In elk geval dringt de commissie aan op groot onderhoud door de eigenaren opdat onherstelbare schade voorkomen wordt. De gemeente laat weten dat ze onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om te handhaven. Daarvoor vraagt de gemeente tijd tot begin 2020.