Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Druten Boerderij De Engelhof Afferden

Bond Heemschut zet zich al sinds 1911 in voor het behoud van cultureel erfgoed

Zolang Druten draalt is De Engelhof vogelvrij                                                

24 december 2022 – Aan de Van Heemstraweg in Afferden gemeente Druten staat al jarenlang de monumentale boerderij De Engelhof te verpauperen. Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben de gemeente aangeschreven om snel handhavend op te treden.

De beroemde portretschilder Antoon van Welie (1866-1956) is geboren in De Engelhof. Die naam werd overigens pas later aan de boerderij gegeven door het kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas. Zij woonden en werkten er van 1974 – 1978 en hebben het pand gerestaureerd. Vele Engelenbeelden sierden toen De Engelhof.

Daar herinnert nu niets meer aan. De boerderij is op verzoek van de gemeente op 1 februari 2022 visueel geïnspecteerd door Monumentenwacht Gelderland. De conclusie was dat het monument in een zeer slechte staat van onderhoud verkeert. Het rieten dak is grotendeels vergaan, deels ingestort en niet meer waterdicht. De bijbehorende schuur is met zeilen ingepakt. Weer en wind teisteren het gemeentelijke monument.

De boerderij dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Oorspronkelijk bestaande uit drie traveeën, in het midden de deur geflankeerd door een raam. Later is de boerderij uitgebouwd en zijn twee ramen toegevoegd. Het geheel oogt imposant en is beeldbepalend.

Het valt op dat het complex afgeschermd is door Google Earth, de eigenaar wil blijkbaar niet dat de ernst van de situatie getoond wordt. Het lijkt erop dat hij het monument bewust laat vervallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.