Doetinchem beschermt ijzergieterij Vulcanus
4 januari 2022 – Op 1 juli 2021 publiceerde de gemeente Doetinchem een voorontwerpbestemmingsplan voor het terrein van de ijzergieterij Vulcanus. In het plan staat dat er op het terrein geen panden aanwezig die op dit moment een cultuurhistorisch waardevolle status hebben.
Heemschut bekeek de situatie ter plaatse en kwam tot de conclusie dat er goede redenen zijn om de gebouwen te beschermen tegen mogelijke sloop en diende daarom een zienswijze in. Na een verkennend gesprek met de gemeente kreeg Heemschut de indruk dat de gemeente ook wel cultuurhistorische waarden aan het terrein toekende en dat sloop eigenlijk niet gewenst was.
En in januari 2022 ontving Heemschut een brief van de gemeente met het goede nieuws dat de zienswijze wordt overgenomen in het bestemmingsplan. De sloopregeling van de panden wordt gekoppeld aan een cultuurhistorische waardebepaling. Lof voor de gemeente Doetinchem.
Industrieel complex Vulcanus in Langerak verdient onderzoek en bescherming
21 september 2021 – Wie vanuit Doesburg naar Doetinchem rijdt, ziet in het dorpje Langerak met grote letters VULCANUS op een stoere bakstenen gevel staan. Daarna volgen een aantal karakteristieke fabrieksgebouwen met aan het einde een grote ijzeren toegangspoort en een portiers huisje. Het geheel heeft een monumentale uitstraling, maar wel met achterstallig onderhoud. Reden voor Heemschut om zich te verdiepen in dit complex.
Vulcanus is een ijzergieterij die opgericht is in 1894 en na een faillissement in 2019 is overgenomen door een machinefabriek. Dit was aanleiding voor de gemeente Doetinchem om een voorontwerpbestemmingsplan te schrijven waarin de volgende tekst staat ”In het plangebied zijn geen panden aanwezig die op dit moment een cultuurhistorisch waardevolle status hebben”. Heemschut is het hier niet mee eens. De geschiedenis van ijzergieterijen in dit gebied aan de Oude IJssel gaat terug tot 1689, er zijn vele publicaties over deze gieterijen en er is een ijzermuseum in een voormalige gieterij in Ulft gevestigd.
De cultuurhistorische waarde wordt zelfs op Facebook onderstreept “Mijn man heeft 47 jaar op Vulcanus gewerkt, evenals vele anderen. Met Kerstmis kreeg je vroeger in het Kerstpakket iets van gietijzer, bijv. kandelaars, maar met jubileums en huwelijksfeesten kreeg je een gietijzeren kookpot gevuld met bloemen”. De langgerekte gevel in Langerak vraagt om onderzoek en bescherming. Heemschut heeft daarom een zienswijze ingediend en verwacht dat de gemeente Doetinchem ook het belang van dit industriële erfgoed zal inzien.
Bron: Facebook
Mijn vader is geboren in Langerak boven de ijzergieterij en opa heeft daar gewerkt. Met 40 jaar jubileum een ijzeren pot gekregen en toevallig met het leeg halen huis van mijn ouders ook zo’n oude plaat zien hangen.
Mijn man heeft 47 jaar op de Kernmakerij van Vulcanus gewerkt, evenals vele anderen. Ook wij hebben veel zaken van gietijzer in huis. Met Kerstmis kreeg je vroeger in het Kerstpakket iets van gietijzer, bijv. kandelaars, maar met jubileums en huwelijksfeesten kreeg je een gietijzeren kookpot gevuld met bloemen en een tuinbank met gietijzeren poten. Van beide hebben wij er zelfs twee. Daarnaast werden er ook nog diverse jubileumplaten uitgegeven.
Leuk om te lezen. Ik weet het nog gezellige tijd.