Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Berkelland Voormalige Technische School Borculo

Interne pagina

intern, opstarten

12 april 2022 –¬†Al geruime tijd doe als onafhankelijk deskundige onderzoek naar ambachts- en technische scholen in Nederland. In de periode 1945-1968 zijn ongeveer 190 technische scholen gebouwd. Van dit aantal zijn nog ongeveer 50 complete scholen over, waarvan ongeveer 10 zijn beschermd als monument. De overige 40 zijn onbeschermd en voor meerdere complexen is er sloopdreiging.

Er zijn in de loop der tijd meerdere typen complexen ontstaan. Het complex in Borculo valt onder de categorie twee bouwlagen met kap en praktijkvleugel.
Van dit type zijn er landelijk 38 scholen gebouwd, waarvan er nog 9 complete voorbeelden over zijn. In Gelderland werden er 6 gebouwd, waarvan er nog 3 over zijn. Helaas is toekomst van het complex in Zevenaar nog onduidelijk, aangezien het zijn onderwijsfunctie heeft verloren.
Het complex in Borculo aan de Herenlaan is afgaande van de beelden van streetview nog behoorlijk gaaf met stalen kozijnen en monumentale kunst. Gezien de behoorlijke zeldzaamheid van dit gebouwtype en de voortdurende sloopdreiging van dit gebouwtype in het algemeen is een nader onderzoek naar de cultuurhistorische waarden van het complex zinvol om te voorkomen dat er ongezien cultuurhistorische waarden verloren gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.