Logo Heemschut
Commissie Gelderland

Berg en Dal Kazerne Molenweg Groesbeek

Interne pagina

afgehandeld-intern, Ton
Voormalige politiebureau Groesbeek is een monument

28 september 2021 Het voormalige politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek is door de gemeente Berg en Dal beschermd als monument. Dit op voordracht van Heemschut’s commissie Gelderland. Op de plek is een plan tot herontwikkeling en met de aanwijzing tot monument is het karakteristieke pand beschermd.

Heemschut kreeg bij de aanvraag tot gemeentelijk monument bijval van de andere erfgoedorganisaties in de gemeente. Het oude politiebureau is kenmerkend voor Groesbeek en maakt onderdeel uit van de lokale cultuurhistorie.

Het voormalige politiebureau werd in 1937/38 gebouwd als marechausseekazerne. De architect is zeer waarschijnlijk de toenmalige gemeentearchitect van Groesbeek P.J. Leenders geweest. Het pand vertoont kenmerken van zowel de Amsterdamse School als het Nieuwe Bouwen: een fors volume met strakke gevels waarin mooi gedetailleerde (originele) kozijnen en deuren, een hoge, markante met pannen gedekte kap en rondom brede dak-overstekken. Ook de gekozen steen, de kleur en het metselverband zijn typerend voor openbare gebouwen uit de jaren dertig.

Het oude politiebureau werd overbodig nadat de politie verhuisde naar het gemeentehuis. Ruim een jaar geleden werd het verkocht aan een projectontwikkelaar uit Beek. Die wilde er 32 appartementen bouwen.

Met de aanwijzing tot gemeentelijk monument kan de gemeente duidelijker sturen bij de planvorming. Er is daarmee vastgelegd wat de te beschermen waarden van het pand zijn zijn.